
Skogens rolle
som vern mot skred

Et varig skogbilde
Hvis skogen skal tjene som vern mot naturfarer på lang sikt, er det viktig å opprettholde eller skape et varig, variert skogbilde. Det kan finnes naturlig ved at skogen har en variasjon i treslagssammensetning og alder. En slik variasjon kan også finnes ved at skogen inneholder bestand med ulik alder og ulike treslag, eller variasjonen kan finnes innad i bestandet.
Variasjon kan skapes og vedlikeholdes ved aktiv skjøtsel som også kan innebære uttak av tømmer, og det er enighet om at skog som skal verne mot naturfarer bør skjøttes og stelles.
Nedbør og avrenning
Skog og vegetasjon fanger opp en god del av nedbøren, og mye av vannet og snøen som fanges opp av trekronene fordamper direkte derfra, uten å nå bakken. Skog og trær tar også opp store mengder vann fra grunnen gjennom røttene, og fordrøyer vann fra arealer også ovenfor mulige løsneområder.Til sammen gir dette en vesentlig mindre fare for jord- og flomskred i områder dekt med skog, sammenlignet med åpne områder.Skog har en gunstig effekt på snødekket vinterstid. Mindre vind og mindre sprang i temperatur sammenlignet med åpent lende, gir mindre ugunstig lagdeling i snøen, og reduserer faren for snøskred. Mindre snø i skog gir også mindre vann i omløp i vårflommen, og dermed mindre fare for erosjon og flomskred i denne kritiske perioden.


Trerøtter binder bakken
Trærnes røtter er en effektiv armering av bakken. Der skogen hogges brytes røttene ned i løpet av noen år, og vi får en periode med dårligere binding av jorda før ny skog er etablert. Derfor kan aktuelle skjøtselstiltak være å begrense størrelse på hogstflater og sørge for rask etablering av ny skog, med best mulig egnet treslag. Stående skog av en viss tetthet holder også på snødekket og kan hindre at det løsner snøskred, og grov skog kan bremse mye av energien og i beste fall stoppe steinsprang.