
Tjenester
Kartlegging
Skjøtselsplan
Planlegging av skogsdrift med skredhensyn
Utføring av skjøtsel og stell
Pådriver
Kartlegging

Skog kan gi effektivt vern mot skred. Men hvilke egenskaper har skogen? Hvilke egenskaper er det ønskelig at skogen skal ha? Hvilke tiltak bør gjøres i ung skog, eldre skog, under og etter eventuell hogst? I mange tilfeller er det ønskelig å drive et aktivt skogbruk, i andre områder kan en i større grad etterligne skogens naturlige prosesser ved skjøtsel.
Vi har utviklet våre egne løsninger for effektiv kartlegging av aktuelle skog- og terrengdata.
Skjøtselsplan

Skog og Skred utarbeider skjøtselsplan for skog som verner mot naturfarer som skred, steinsprang og flom.
En god og langsiktig skjøtselsplan kan være en forutsetning for at skog i skredutsatte områder kan tas inn i beregninger av andre sikringstiltak, og dermed vise seg å være god samfunnsøkonomi.
Lokale forhold vil avgjøre om det er ønskelig å nærme seg en naturskognær skogtilstand, eller om det er ønskelig å drive et aktivt skogbruk med uttak av tømmer.
Planlegging av skogsdrift med skredhensyn

Aktsomhetskart og skredfarekartlegginger viser at skogen i mange områder har en viktig funksjon som vern mot skred, steinsprang og flom. I henhold til PEFC skogstandard plikter skogeier å ta hensyn til aktuelle naturfarer dersom en ønsker å avvirke i slike områder og levere tømmer til sertifiserte kjøpere. Men hva betyr det for deg som skogeier? I mange tilfeller er det mulig å gjennomføre avvirkning med enkle tilpasninger til aktuell naturfare. Skog og Skred kan bidra med detaljplanlegging av skjøtsel og skogsdrift.
Utføring av skjøtsel

Skog og Skred kan utføre skjøtselstiltak i skog, gjerne i samarbeid med lokale entreprenører. Vi tar på oss motormanuelle operasjoner, og planting og tilsyn. Det kan være operasjoner som krever god forståelse for økologi og samspill mellom trær og de rådende grunnforhold, og ikke minst praktisk erfaring med trefelling i krevende terreng.
Pådriver

Skog og Skred har et bredt kontaktnett både i skognæring, forvaltning og forskning, blant annet gjennom våre pilotprosjekter. Kunnskap om skog, skogbruk og lokale forhold er viktig for å kunne foreslå de beste tiltakene og metodene. Derfor samhandler vi gjerne med andre aktører som NIBIO, Skogkurs, skredkonsulenter, lokale entreprenører og fagpersoner. Vi følger med på forskning, og oppdaterer oss på hvordan skogbruket i andre land arbeider med skog som skredsikring, og deler gjerne våre erfaringer på konferanser og skogdager.